De stadswandelingen zijn bedoeld voor Stadjers, boeren en buitenlui om de stad Groningen te ontdekken. Deze oude stad heeft een interessante, oude kern die vooral lopend goed te verkennen is. Het is aan te bevelen om met goede wandelschoenen op pad te gaan. De wandelingen kunnen gereserveerd worden via mijn e-mail adres.
In deze wandeling lopen we langs van oorsprong middeleeuwse gebouwen en muren die samengesteld zijn uit kloostermoppen. En passant wordt iets verteld over de geschiedenis van het gebouw, het bouwmateriaal en de toepassing ervan bij publieke en particuliere gebouwen. We komen op verrassende locaties, die bij de meesten van ons niet bekend zijn.
Gevelstenen zijn al honderden jaren een begrip in voornamelijk stedelijke gebieden. Zij dienden om reizigers hun plaats van bestemming te laten vinden of algemene informatie te geven over diensten, gebouwen en personen. Reeds in de oudheid bij de Grieken en Romeinen komen aanduidingen voor zowel los staand als op gevels. Zij hebben betrekking op beroepen, verkiezingen of op iets dat te huur is. Dit gebruik is waarschijnlijk overgenomen door de bewoners van de lage landen. In Groningen zijn nog een aardig aantal gevelstenen, gevelbeelden en teksten overgebleven daterend van ongeveer 1550 tot en met de huidige tijd. De wandeling voert ons langs circa 40 gevelstenen binnen de diepenring.
Oppervlakkig bekeken lijken gangen en stegen meestal niet interessant, maar historisch gezien hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan het economische verkeer van een stad. Aan die smalle verbindingswegen blijken onder meer allerlei bedrijfjes gevestigd te zijn (geweest), gasthuizen, armoelijders, dubieuze kroegen en het ‘Doorgangshuis’ voor ontspoorde meisjes. In een rondgang door 33 gangen krijgt de wandelaar een boeiend overzicht van de voormalige bedrijvigheid in het centrum van de stad. Tevens wordt iets verteld over historische panden en hun bewoners.